Pitanje: U braku sam i htjela bih da znam zasto je mjesanje muskaraca i zena zabranjeno. ja sam inace pokrivena i dosta pazim na to, kada je muz na poslu gosti ako stignu obavim sve sto treba i odem u sobu (zivim u zajednici)
zna se desiti da mi dodju djeverovi dok su gosti tu i bude puno muskaraca. Koja je kazna ako se mjesam sa njima koji mi nisu mahremi.
ne znam kako muzu da objasnim vise da je to zabranjeno i da je grijeh da se mjesaju zene i muskarci.

Odgovor: Miješanje koje je zabranjeno je konstantno, namjerno i organizovano miješanje, poput onog u školama, na poslu i slično, gdje svakog dana po 6-8 sati muškarci i žene satima sjede blizu jedni drugih, što na kraju dovede do slamanja barijere stida između njih i opuštenog odnosa koji nije dozvoljen. Ima još nekoliko definicija, ali ova je, po meni, od najboljih, uz određene dodatke drugih definicija, poput toga da je zabranjeno miješanje u smislu sjedenja ili stajanja jedno do drugog i tome slično, čak i ako nije stalno i organizovano. Zabrana se ublažava ili potpuno ukida ako postoji šerijatski validna potreba ili pak nužda. Zašto zabrana? Mi ćemo naći da mnogi krenu na takva mjesta sa velikom distancom od suprotnog pola, tj. sa “čisto profesionalnim odnosom”, ali nakon mjeseci ili nakon godinu dana vidimo ih kako se kikoću i zbijaju svakakve šale jedni s drugima, a kasnije možda izađu na kahvu i ponašaju se kao da su muž i žena a ne kao stranci. To je prirodan sljed stvari, i zato šerijat poduzima mjere predostrožnosti, dok dozvoljava ono bez čega se ne može u svakodnevnom životu, poput odlaska u prodavnicu, prolaska ulicom, prolazne komunikacije poput one između kupca i prodavca i slično, čiji negativni efekti se mogu daleko lakše spriječiti ili liječiti nego efekti prvog primjera miješanja. I to vidimo u Sunnetu, ashabi i ashabijke jesu komunicirali, ali nisu sjedili jedni do drugih satima dnevno. Štaviše postepenost propisivanja šerijata je uvijek išla u smjeru što većeg razdvajanja između njih, pa su u početku klanjali u džamiji bez zastora i ulazili na isti ulaz, da bi kasnije bilo sa zastorom i sa posebnim ulazom, i vremenom su žene potpuno pokrivene, čak je Poslanik, alejhisselam, podstakao ženu da klanja kući gdje je skrovitija, iako joj nije zabranio da ode u džamiju ako želi. Uglavnom, sve je to radi mudrosti, i kada god su ljudi svoje prohtjeve nazivali mudrošću i davali im prednost nad šerijatom – to je imalo negativne posljedice i po pojedinca i po društvo.

Što se tiče vašeg primjera, vi ukažite mužu da niste zadovoljni time, ali nadati se je da niste grešni ako nema osamljivanja, smijanja i ako vi nosite nikab u toj situaciji i slično, a što je u praksi vrlo rijetko. Zbog toga trebate težiti da to bude odvojeno, ali vjerovatno to vaše insistiranje neće odmah uroditi plodom već će biti postepeno.

Odgovorio: prof. Ersan Grahovac