Znanje da nema istinskog boga osim Allaha koje je potvrđeno srcem (ubjeđenjem) i djelima donosi nagradu na Sudnjem danu koja će biti Džennet i vječna sreća. Ovo potvrđuje hadis kojeg nam prenosi Osman b. Affan, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Ko umre, a zna da nema istinskog boga osim Allaha, ući će u Džennet.” (Muslim, br. 26) 

Učenjaci su kazali da je iman (vjerovanje) izgovoriti riječi vjerovanja LA ILAHE ILLALLAH, potvrditi ih srcem i činiti djela (koja su u skladu sa kazanim). Iman se povećava pokornošću prema Allahu, a smanjuje griješenjem prema Njemu. Znanje da nema istinskog boga osim Allaha znači da to srce potvrđuje i da su djela sukladna tom uvjerenju. Brojni su hadisi koji govore o vrijednostima vjernika i da im je za to nagrada Džennet. 

Ubade b. Samit, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Ko bude posvjedočio da nema istinskog boga osim Allaha, Koji sudruga nema, i da je Muhammed Njegov rob i poslanik, i da je Isa Njegov rob i poslanik, i riječ koju je dostavio Merjemi i duh od Njega, i da je Džennet istina i da je Džehennem istina, Allah će ga uvesti u Džennet, bez obzira na njegova ostala djela.” (Buhari, br. 2435; Muslim, br. 28) 

U drugoj verziji istog hadisa stoji: “Allah će mu otvoriti svih osam džennetskih vrata, da uđe na koja hoće.”

U podužem hadisu kojeg prenosi ‘Itban b. Malik, radijallahu anhu, stoji da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Zaista je Allah zabranio da uđe u Vatru onaj koji je rekao (vjerovao) da nema istinskog boga osim Allaha, želeći time Allahovo lice.” (Buhari, br. 425; Muslim, br. 33)

Mnogo je sličnih dokaza koji nam ukazuju na vrijednost dva šehadeta. Na osnovu njih je uvjetovan ulazak u Džennet i otvaranje svih njegovih osam vrata, a zabranjen ulazak u Vatru.

Abdullah b. Amr b. El-‘Asi, radijallahu anhuma, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Uistinu je Nuh, alejhisselam, kada je umirao, svome sinu kazao: ‘Zapovijedam ti da budeš (tj. da živiš) sa LA ILAHE ILLALLAH, jer kad bi se sedam nebesa i sedam zemalja stavili na jednu stranu vage, a LA ILAHE ILLALLAH na drugu stranu, preteglo bi LA ILAHE ILLALLAH. A da su sedam nebesa i sedam zemalja jedna čvrsta halka, zaista bi ih LA ILAHE ILLALLAH razdvojilo.’ ” (Ahmed, br. 7114; Hakim, br. 9; lanac ovog hadisa je dobar)

A u drugoj verziji stoji: “Allah će izvesti jednog čovjeka iz mog ummeta ispred svih prisutnih na Sudnjem danu, pa će staviti ispred njega devedeset i devet spisaka, svaki spisak dug koliko pogled može dosegnuti. Potom će mu reći: ‘Da li nešto od ovog poričeš? Da li su ti moji pisari nepravdu učinili?’ ‘Ne, Gospodaru moj.’ – odgovorit će. A Allah će mu reći: ‘Da li imaš neki izgovor?’ ‘Nemam, Gospodaru moj.” – odgovorit će. Pa će reći Uzvišeni: ‘Naprotiv, ti kod Nas imaš dobro djelo, i neće ti se danas nepravda učiniti. Tad će mu se izvući jedna kartica na kojoj stoji EŠHEDU EN LA ILAHE ILLALLAH VE ENNE MUHAMMEDEN ABDUHU VE RESULUHU. A Uzvišeni će reći: ‘Izvagaj to.’ ‘Gospodaru,’ – reći će čovjek – ‘šta je ova kartica spram ovoliko spiskova?’ ‘Neće ti se nepravda učiniti.’ – reći će Uzvišeni. Potom će se staviti zapisana njegova djela na jednu stranu vage, a kartica na drugu stranu, i prevagnut će kartica. Nema ništa teže od Uzvišenog Allahovog imena.” (Tirmizi, br. 2639; Ahmed, br. 7114; Ibn Madže, br. 4300, hadis je vjerodostojan)

NNema sumnje da ova iskrena riječ zahtijeva djela za sobom jer su ovi hadisi općeniti, a detaljnije ih pojašnjavaju drugi hadisi koji naređuju iskrenost, istinitost, ljubav (prema Allahu i Njegovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem) i sl. tome, a što ulazi u uvjete riječi LA ILAHE ILLALLAH.

Priredio: https://vodicdodzenneta.com/

Pregledao i Prilagodio: prof. Haris Bećović