Tokom posta vjernik slijedi praksu Allahovog Poslanika sallallahu alejhi ve sellem, kroz sljedeće ibadete:

Sehur, jer se prenosi od Enesa, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: Ustajte na sehur, zaista je u sehuru bereket.“ (Buharija i Muslim) Računa se da je čovjek ustao na sehur, odnosno ispunio formu, makar popio gutljaj vode.

Ako neko bude jeo nakon sehura i nastupanja zore, dužan je napostiti taj dan jer se ne može zapostiti nakon nastupanje zore. Ako bi se slučajno omrsio prije nastupanja akšam namaza nastaviti će postiti i neće napostiti taj dan.

Požurivanje s iftarom: Postaču je lijepo požuriti s iftarom čim nastupi njegovo vrijeme. Od Sehl ibn-Sa'da se prenosi da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Ljudi će biti na dobru sve dok budu požurivali s iftarom.“ (Buhari i Muslim)

Iftar s nekoliko hurmi-  Od Enesa, radijallahu anhu, se prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, iftario s nekoliko hurmi prije klanjanja akšama, a ako ne bi bilo toga, onda bi se iftario uz nekoliko gutljaja vode. (Ebu Davud i Tirmizi) – Nije od sunneta da se iftari s neparnim brojem hurmi.

Dova za vrijeme iftara i u toku posta, jer se prenosi od Abdullaha ibn Amra ibni el-Asa da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Postaču neće biti odbijena dova koju uputi Allahu, dželle ša’nuhu, prilikom iftara.

– Ostavljanje svega onoga što je u suprotnosti s postom i što može umanjiti njegovu vrijednost, kao što je bespotreban govor (ogovaranje, kleveta, svađe, psovke i sl.). Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.: “Ko ne ostavi nevaljao govor i rad po njemu, Allah nema potrebu za njegovim ostavljanjem hrane i pića.” (Buhari)

– Darežljivost i udjeljivanje na Allahovom putu.

– Provođenje vremena u učenju Kur'ana.

– Pojačavanje ibadeta u posljednjih deset dana Ramazana.

Priredio: https://vodicdodzenneta.com/

Pregledao i Prilagodio: prof. Ervin Sinanović