Nemusliman nije dužan postiti

Onaj ko ne vjeruje u osnovu (Allaha i Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem), nije dužan vjerovati ni u ogranak, u ovom slučaju obavezu posta. Čovjek tek kada prihvati islam, od njega se traži da izvršava vjerske dužnosti.

Maloljetna osoba nije dužna postiti

Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, kaže: „Obaveza se ne odnosi na tri osobe: na maloumnu osobu dok ne ozdravi, onoga koji spava dok se ne probudi i maloljetnika dok ne postane punoljetan.“ Kada je riječ o punoljetstvu ovdje se misli na punoljetstvo po šerijatu, a ne po svjetovnom zakonu tj. 18 godina. Znak punoljetsva, po šerijatu, kod muškarca jeste polucija (izbacivanje sjemena), dok je kod žena pojava mjesečnog pranja, kao i pojava stidnih dlaka.  Ako se ništa od pomenutog ne desi, onda osoba postaje punoljetna kada napuni 15 godina života. 

Bez obzira na gore pomenuto to ne znači da od djece ne trebamo tražiti da poste. Islam nas uči da djecu trebamo navikavati na izvršavanje šerijatskih propisa od njihove sedme godine, a kad napune 10 godina onda treba početi uvoditi i određene sankcije, ako neće da izvršavaju šerijatske propise. Roditelji trebaju da vode računa o fizičkoj snazi djeteta. Tako ako je dijete slabašno neće ga tjerati da posti bez obzira što je napunilo 10 godina. Takvu djecu treba pustiti da ojačaju. Od djece ne treba tražiti da poste odma cijeli ramazan. Na samom početku djecu navikavati tako što će im se govoriti da poste do podne, pa će se “našiti“. Kada se naviknu na to onda nek poste po dva- tri dana. Onda više i više sve dok ne dođu do stepena da su ispostili cijeli ramazan.

Pjesnik je rekao: „Odgajati djecu dok su mala to vrijedi; Koristi nema odgajati čovjeka kada osijedi; ispravljaš li mladu granu tad ćeš uspjeti; ali suho drvo nikada nećeš omekšati!

Umno bolesna osoba nije dužna postiti

Allah, subhanehu ve te‘ala se obraća isključivo razuminim, dok maloumne oslobađa obaveze i odgovornosti do eventualnog ozdravljenja. Osoba koja boluje od trajne maloumnosti ona se oslobađa svih obaveza. Ona osoba koja je povremeno maloumna, obavezna je izvršavati dužnosti i obaveze u periodu kada joj se razum povrati. Islamski učenjaci u ovu kategoriju ubrajaju osobe koje padnu u nesvjest ili komu. U ovakvom stanju osobe nisu dužne ni klanjati ni postiti, ali kada dođu sebi nisu dužne naklanjavati propuštene namaze (ako ih ima 6 i više), ali su dužne napostiti propuštene dane posta.  

Bolesnik nije dužan postiti

– Bolesnik: Postoji privremena i trajna hronična (neizlječiva bolest). Bolesnici s privremenim bolestima će biti dužni isti broj propuštenih dana napostiti nakon Ramazana, dok bolesnici s trajnim hroničnim bolestima i starije – iznemogle osobe (starac i starica), kao i osobe koje uzimaju trajne terapije hranljivih sastojaka, bit će dužni otkupiti se fidjom. Fidja je čin iskupljenja. Onaj ko ne može da posti zbog spomenutih razloga iskupit će se tako što će za svaki dan po jednog siromaha nahraniti.

Putnik/Musafir

Pod pojmom musafir – putnik podrazumijeva se osoba koja putuje iz svog mjesta boravka više od odprilike osamdeset i tri kilometara i kome je dopušteno da četverorekatne namaze skraćuje na dvorekatne. Današnja putovanja su mnogo lakša nego ranije, pa je na kraćim relacijama dozvoljeno i bolje je postiti nego ne postiti ali to je izbor putnika ima olakšanje da ne posti.

Žena u hajzu – menstrualnom ciklusu, koji traje od 3-15 dana.

Žena u nifasu – postporođajnom periodu, koji traje do 40 dana.

Trudnica i dojilja, ako se boje za svoje zdravlje i zdravlje svoga djeteta, u ovom slučaju će platiti fidije i neće napaštati, to je stav Ibn Abbasa, radijallahu anhuma. Također, dr. Zijad Ljakić i prof. Muhidin Haliović zastupaju ovo mišljenje.

Sve naprijed spomenute osobe privremeno su oslobođene ramazanskog posta, ali nisu oslobođene njegove nadoknade isti broj propuštenih dana. Napaštanje propuštenih dana ramazanskog posta može biti redoslijedom, a može i sa prekidima manjim ili većim.

Napomena: Sve naprijed spomenute osobe su dužne svaki dan zapostiti, i ukoliko ne budu mogle da izdrže post onda će se iftariti onoliko koliko im je dovoljno da izdrže do iftara.

Priredio: https://vodicdodzenneta.com/

Pregledao i Prilagodio: prof. Ervin Sinanović