El-A’la – الاعلي

Allahovo ime El-A’la-Svevišnji, spomenuto je u časnom Kur’anu dva puta,a jedan od ajeta u kojem se navodi jeste:  سَبِّحِ ٱسْمَ رَبِّكَ ٱلْأَعْلَى   “Slavi i uzvisuj ime Gospodara svoga Svevišnjeg.”  (El-A’la, 1).

Allah je Uzvišeni i Svevišnji, On se uzvisio iznad svih stvorenja. Njegova, Uzvišenost ukazuje na Njegovu moć i veličanstvenost. 

Poznato nam je da na svakom namazu skrušeno činimo sedždu čelom dodirujući tlo, iskazujući tako poniznost, predanost i ovisnost o Gospodaru Uzvišenom, i izgovarajući: “Subhane Rabbijel-A’la? – slavljen neka je Gospodar Uzvišeni?”

U trenutku kada smo potpuno predani Gospodaru i kada smo svjesni da nemamo drugog utočišta osim Njega, i sa sigurnošću znamo da je On taj koji nas je nadahnuo da činimo dobra djela, mi Njega Uzvišenog veličamo i hvalimo, te Mu svaki vidi nedostatka negitamo.

On je Uzvišeni, Onaj Koji uzvisuje onoga koja On hoće, i spušta onoga koga On hoće. On će vjernike na visoke stepene uzdići i one koji ne vjeruju u najdublje tmine baciti. Uzvišeni kaže:  وَمَن يَأْتِهِۦ مُؤْمِنًۭا قَدْ عَمِلَ ٱلصَّـٰلِحَـٰتِ فَأُو۟لَـٰٓئِكَ لَهُمُ ٱلدَّرَجَـٰتُ ٱلْعُلَىٰ 

“A one koji pred Njega dođu kao vjernici, a koji su dobra djela činili, njih čekaju visoki stepeni.”  (Ta-ha, 75).

Njemu ne može niko oponirati, niti Mu se neko može suprostaviti, niti bilo šta od onoga što je On odredio spriječiti ili zaustaviti. On je Uzvišeni, Veliki i Snažni.

Njegova Uzvišenost nada je i uspjeh za vjernike, koji treba da se pouzdaju u Jednog Jedinog, Koji je iznad svega, i Koji je svemoćan.

Iz knjige Oaza Allahovih lijepih imena

Autor: kurra hfz. mr. Sead Kumro

Priredio: https://vodicdodzenneta.com/ uz dodatak arapskog teksta