Pitanje: Muž me prevario poslije 30 godina braka sa nevjernicom, kršćankom. Ne mogu ga očima gledati. On mi ne da razvod braka i dalje je u kontaktu sa tom ženom. Šta da radim?

Odgovor:

Odgovorio mr. Elvedin Pezić u video predavanju.

Transkript:

Mi smo kazali da u islamu postoje tri načina, u islamu. Kako ćemo mi to sprovesti u datom momentu i teško. Imamo razvod braka da čovjek razvede svoju ženu, imamo razvod braka da žena traži razvod braka od svoga muža. Znači sporazumno da kaže, evo primjera radi: ,,Odustaću od svog mehra, razvedi me.“ I ima prekid braka kada žena ima opravdan razlog a muž ne da. Onda znači prvenstveno u ovim dunjalučkim, znači, situacijama žena treba da preda razvod braka u sud, s druge strane, institucije, islamske institucije, prvenstveno bi trebale da preuzmu na sebe takve slučajeve gdje će oni kazati: ,,Dobro, tvoj čovjek ne želi da te razvede. Sjedi ovdje i ispričaj situaciju“, muža pozvati ,,Je li tako? – Jeste. Zašto ne daš razvod? – Ne dam, jednostavno ne dam! U redu, mi od danas razvodimo tvoju ženu.“

Znači to rade islamske institucije, rade kadije, rade islamske sudije, ako nema niko onda to rade, kao što stoji u mnogim fetvama savremenih učenjaka, rade to islamski centri po Zapadu, gore po Americi, po Britaniji, po Evropi. Znači žene odlaze u islamske centre gdje imaju autoriteti koji preuzimaju na sebe tu odgovornost, da znači ženu razvedu od njenog muža, jer ona ima validan razlog, muž ne želi da je razvede, mora je neko razvesti. Tako da! E, kako će žena konkretno u ovom slučaju postupiti?

Znači ima situacija da muž razvede ženu, druga je situacija sporazumno da žena kaže ,,razvedi me“, on kaže ,,neću“, kaže ,,dobro, evo odustaću od svoga mehra“, i onda on kaže ,,u redu, hoću!“ I treća situacija ako žena ima razlog, validan razlog za razvod a muž ne da onda to treba da preuzme neka islamska institucija, kadija, ako je u pitanju islamska zemlja ako nije onda kažu islamski učenjaci da se to vraća na ulemu, vraća se na islamske centre i tako dalje. Ali neko mora prekinuti taj brak.

Audio isječak odgovora