Pitanje: Ako smo nasli djevojku koju bi smo htjeli ozeniti, da sve bude Islamski i na halal nacin, kako da stupimo u kontakt sa ocem te djevojke?

Da li se smije pitati naprimjer sestra djevojke ako je ima da nam dadne broj telefona oca? Smije li se direktno otici na vrata bez da se iko unaprijed obavijesti? A ako bas nemamo nijedan nacin da stupimo u kontakt, mozemo li se javiti preko drustvene mreze ako znamo da otac ima profil tu? Znaci da kazemo ko smo, sta zelimo i da li mozemo dobiti broj telefona da se cujemo.

Odgovor: Postupi onako kako bi volio da neko postupa prema tebi kada bi ti tražio kćerku.

Smatram da je najbolji način da čovjek ide preko preporuke, da tražiš zajedničkog prijatelja, poznanika i slično. Da pokušaš da vas on spoji, i da nakon toga mu pristupiš i upitaš ono što ti treba. Također, običaj određene sredine igra veliku ulogu. U nekim krajevima gdje bošnjaci muslimani žive ne ide nikako, osim da “pošalješ ljude”, kako se u tim mjestima to kaže, a oni će odraditi veći dio posla traženja i slično.

Ono što je bitno da znaš, da nije dozvoljeno ašikovati sa curom. Dozvoljeno ti da je pitaš da li je za udaju i da tražiš kontakt njenog oca (staratelja).

Odgovorio: prof. Haris Bećović