Pitanje: Imam ogroman problem sa ljubomorom, umišljanjem i opsjednošću svojim partnerom. Kakav je stav Islama povodom provjeravanja partnera, stalnog umišljanja raznih scenarija, izazivanja svađe, nepovjerenja itd.?

Odgovor:

Odgovorio mr. Elvedin Pezić u video predavanju

Transkript:
Ljubomora je izuzetno pohvalna i lijepo svojstvo i kod muškarca i kod žene ali isti tako ljubomora ne smije da bude razlog da činimo grijehe. Špijunirati nekog, istraživati njegove mahane svakako je od djela koje Islam strogo zabranjuje bez obzira da li radilo da žena špijunira svoga muža ili muž svoju ženu. Tako da ljubomora je pohvalna i lijepa ali treba da ima svoje granice.

Prekomjerna ljubomora može napraviti velike, ogromne probleme u braku. Žena treba da vjeruje svome mužu, muž treba da vjeruje svojoj ženi. Zato smo govorili da je veoma bitno da muž i ženi paze na povjerenje, da ne otvaraju vrata šejtanu svojim nepromišljenim postupcima gdje će otvoriti vrata šubhama i nejasnoćama i sumnjama. Zašto tako radi zašto se tako ponaša, zašto se sakriva, zašto ne dozvoljava da pogledam njegov mobitel zašto zašto… Supružnici treba da paze na povjerenje da ne otvaraju vrata sumnjama ali isto tako i ljubomora ne smije preći granice do te mjere da počnu šupružnici jedni drugo špijunirat i istraživati njihove mahane.

Tako da insan treba da do određene granice hajde da kažemo da je ljubomoran nakon toga da kaže između tebe i tvog Gospodara ja ne želim da te špijuniram ako se ne bojiš Boga kada si negdje u osami i radiš određene grijehe mene neinteresuje, kada imadnem crno na bjelo da si uradio neki grijeh možemo o tome da razgovaramo, da te uvjetujem da to ostaviš. Sve dok nemamo jasan dokaz ne treba da istražujemo i da špijuniramo svoga supružnika u protivnom možemo napravit velike probleme i opteretit sebe i fizički i psihički i zdravstveno a možemo sebi donjeti mnoge probleme u braku.

Audio isječak odgovora