Pitanje: Ja sam iz Srbije, bio sam ranije u vezi sa jednom ženom, srpkinjom kršćankom. Zanima me da li mi je dozvoljen brak sa takvom osobom?

Odgovor:

Odgovorio mr. Elvedin Pezić u video predavanju.

Transkript:
Mi smo više puta odgovarali na to pitanje, generalno gledajući islam je dozvolio muslimanima da žene žene ehlul kitabije, a to su kršćanske i židovske, uvjet je da su one moralne i čedne, to je jedan glavni uvjet da bi čovjek mogao musliman da oženi kršćanku ili židovkinju, ali uz sve to islamski učenjaci su smatrali i ako je to dozvoljeno djelo da je bolje muslimanu da traži ženu čestitu moralnu među muslimankama. Zašto, iz razloga sutra čovjek kada se oženi kršćankom ili židovkinjom, ko će odgajati njegovu djecu u duhu islama, on je musliman njegova djeca su muslimani kako će ta žena odgojiti dijete da obavlja namaz, da vjeru u Boga, a ona ne vjeruje u Boga, ona na kraju krajeva vjeruje pogrešno u Boga, veruje da je Bog jedan od troje, kada su u pitanju kršćani i tako dalje.

Tako da dolazi problem odgoja djece, dolazi problem određenih stvari koje islam smatra haram a ta žena kaže to meni nije haram, pa će sutra žena reći ja hoću da jedem svinjetinu, hoću da konzumiram alkohol, ja ne želim da nosim hidžab i mnogo nekih drugih stvari, pa su islamski učenjaci kazali iako je taj čin dozvoljen bolje je to izbjegavati.

Tako da odgovor na ovo pitanje, ako je ta žena čestita čedna i moralna, dozvoljeno ju je oženiti ali islamski učenjaci su kazali zbog budućnosti, zbog stvari koje proizilaze iz tog braka bolje je odstupiti od toga i oženiti muslimanku.

Audio isječak odgovora