Pitanje: Ja i muž već četiri mjeseca nikako ne kontaktiramo, u svađi smo. Živimo na istom spratu, ali između nas nema ništa. Ja i dijete smo išli na rukju, kroz to se sve uspostavilo da nam prave njegova majka i sestra probleme. On odbija da se liječi, a iz njega šejtan gleda. Naravno negira da to one prave. Ja mislim predat za razvod, jer me on psihički ubija. Interesuje me da li mi je grijeh prije nego se razvedem imati s nekim drugim seksualni intimni odnos?

Odgovor:

Odgovorio mr. Elvedin Pezić u video predavanju.

Transkript:
Pogledajte situaciju: četiri mjeseca čovjek i žena u svađi, svađaju se, žena tvrdi da njegova majka i sestra prave sihr njoj i njenom djetetu, nemaju nikakav kontakt, žena želi da preda za razvod braka, ali pitanje je može li ona u tom periodu dok se još ne razvede s nekom drugom osobom imati seksualni odnos, intimni kontakt, zato što ima potrebu za tim.

Mnogo je bitno da bračni supružnici razgovaraju, da pristupaju problemima, ako ne mogu više zajedno živjeti da se na vrijeme razvedu, da ne čine nešto što je nemoral i nešto što je zabranjeno. Ovdje imamo grešku – tvrdnja da njegova majka i sestra prave sihr je nešto što je veoma teško dokazati. Nažalost, veliki broj problema u porodicama nastaje kada ljudi povjeruju džinima koji progovore iz osobe i kažu ko je napravio sihr. U većini slučajeva to tako bude: ako mlada ima sihr onda je to svekrva naštimala, ako svekrva ima problema onda je mlada naštimala sihr ili jetrva itd. Mnogo je problema za koje sam čuo, a koji su nastali kao plod vjerovanja džinima u njihovoj tvrdnji ko je napravio sihr. To je jedna stvar.

Druga stvar: žena sve dok se ne razvede sa svojim mužem strogo je zabranjeno da ima bilo kakav kontakt sa muškarcem kada je u pitanju seksualni kontakt. I nakon toga treba ako želi da na halal (dopušten) način zasiti svoje porive da se uda i nakon toga da ponovo na halal način upražnjava seksualni odnos sa muškarcem. Tako da je greška, veliki grijeh, veoma opasna stvar, bez obzira što imamo probleme, bez obzira što to nismo riješili – moramo to riješiti da znamo na čemu smo. Ako treba da se razvedemo, nakon toga priček (iddet), nakon toga žena ako hoće da se udaje. Ali u tom periodu imati seksualni kontakt s nekom osobom je strogo zabranjeno u islamu.

Audio isječak odgovora