Od Enesa ibn Malika, radijallahu ‘anhu, se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao: „Zaista je Allah Uzvišeni zadovoljan čovjekom koji, kada nešto pojede, zahvali Allahu Uzvišenom na tome ili kada nešto (od dozvoljenih pića) popije, zahvali Allahu Uzvišenom na tome.“  
Vjerodostojan – Hadis bilježi imam Muslim 

Objašnjenje

Jedan od uzroka koji nas vodi do Allahovog zadovoljstva jeste i zahvalnost na jelu i piću jer Uzvišeni Allah daje tu opskrbu. 

Omer b. Ebu Selema veli: „Bio sam kao dječak pod skrbništvom Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i moja je ruka kružila po sahanu, pa mi je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Dijete, izgovori bismilu, jedi desnom rukom i jedi ono što je ispred tebe.’ Nakon toga, to je postao način kako jedem.“  
Vjerodostojan – Muttefekun alejh 

Objašnjenje

Omer b. Ebu Selema, radijallahu anhuma, bio je sin Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, supruge Ummu Seleme, a bio je pod skrbništvom Allahova Poslanika. U ovom hadisu spominje da je on tokom jela uzimao hranu s raznih krajeva posude, pa ga je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, poučio trima pravilima ponašanja prilikom jela. Prvo je pravilo da izgovori bismilu na početku jela. Drugo je pravilo da jede desnom rukom. Treće je da jede ispred sebe, jer je uzimanje hrane ispred nekog loš način ponašanja. Islamski učenjaci kažu: “To je dozvoljeno ako je hrana raznovrsna, kao npr. da u sahanu bude bundeva, patlidžan, meso i sl. U tom slučaju nije problematično da se uzima od svake vrste hrane, ili u slučaju kada čovjek jede sam, jer neće nikog uznemiriti.”  

Ibn Omer prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Kada jedan od vas jede, neka jede desnom rukom, a kada pije, neka pije desnom rukom, doista šejtan jede lijevom rukom i pije lijevom rukom.”  
Vjerodostojan – Hadis bilježi imam Muslim

Objašnjenje

Ovaj hadis naređuje nam da jedemo desnom rukom i da pijemo desnom rukom. Zabranjuje nam da jedemo i pijemo lijevom rukom, a razlog tome je što šejtan jede i pije lijevom rukom. Ovo ukazuje da ova naredba ukazuje na obaveznost, te da je konzumiranje jela i pića lijevom rukom zabranjeno, s obzirom da je to obrazloženo činjenicom da je to šejtanova osobina. Muslimanu je naređeno da se udalji od puta griješnika, a pogotovo od puta šejtana, a onaj ko nekog oponaša, pripada mu.  

Ebu Katade El-Ensari, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Neka niko od vas ne drži svoj polni organ desnom rukom dok mokri, i neka se nakon obavljene nužde ne čisti desnom rukom, i neka ne puše u posudu.”  
Vjerodostojan – Muttefekun alejh

Objašnjenje

Allahov Poslanik, sallallahu aleji ve sellem, zabranio je da čovjek drži spolni organ desnom rukom dok urinira, te da se nakon obavljene male ili velike nužde čisti desnom rukom, i da puše u posudu sa pićem, jer se u tome nalaze mnogobrojne neprijatnosti i loše posljedice.  

Ebu Seleme b. el-Ekve, radijalahu ‘anhu, prenosi da je jedan čovjek jeo kod Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, lijevom rukom, pa mu je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Jedi desnom.” On reče: “Ne mogu!”, a Poslanik mu reče: “Ne mogao!”, a nije ga spriječilo ništa da to učini osim oholosti. Nije ruku više nikada mogao podignuti do usta.  
Vjerodostojan – Hadis bilježi imam Muslim

Objašnjenje

Neki čovjek je iz oholosti pred Poslanikom jeo lijevom rukom, pa mu je Poslanik rekao: “Jedi desnom.”, a on je rekao: “Ne mogu.” Međutim, nije bio iskren u tome, pa je Poslanik proučio dovu: “Ne mogao!”, i nije je više ni digao do usta.  

Ebu Hurejre, radijallahu ‘anhu, pripovijeda: “Nikada Resulullah, sallallahu ‘alejhi ve selleme, nije hranu pokudio; ako bi mu se dopala, jeo bi, a ako ne bi, ostavio bi je!”  
Vjerodostojan – Muttefekun alejh

Objašnjenje

Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, nikada nije kudio hranu, nego bi jeo ako bi mu se svidjela, a u suprotnom bi je ostavio i ne bi je kudio. 

Ebu Džuhajfa, radijallahu ‘anhu kaže: “Bio sam kod Vjerovjesnika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, kada je rekao čovjeku koji je bio kod njega: ‘Ne naslanjam se pri jelu.'”  
Vjerodostojan – Hadis bilježi imam Buhari

Objašnjenje

Ebu Džuhejfa Vehb b. Abdullah Es-Suva'i, radijallahu ‘anhu, kazuje u ovom hadisu da praksa Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, nije bila da jede dok je naslonjen jednom stranom na jastuk i sl., ili da se nasloni jednom rukom na tlo. On, sallallahu ‘alejhi ve sellem, se čuvao ovog načina sjedenja, jer u takvom položaju čovjek može mnogo da pojede, što dovodi po povećanja težine i ljenosti, te drugih štetnosti za tijelo. Kada se jede u naslonjenom položaju, onda prolaz za hranu naget, a ne ispravljen i nije u prirodnom položaju, što može dovesti do problema s probavom. Također, konzumiranje jela u takvom položaju je vid oholosti, što odudara od poniznosti.  

Ibn Abbas, radijallahu ‘anhuma, prenosi da je Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, zabranio da se diše u piće i da se u njega puše.  
Vjerodostojan – Hadis bilježi Ibn Madže

Objašnjenje

Ovaj nam hadis pojašnjava jedno od pravila ponašanja prilikom jela i pića, a to je zabrana puhanja i disanja u posudu sa hranom ili pićem. Disanje u posudu je zabranjeno jer se na taj način posuda prlja, piće se čini nečistim. Ili npr. ako se pije i diše u isto vrijeme, postoji mogućnost da se udavi. U Sunnetu je preneseno da se pije iz tri puta i da se diše van posude. Također, u ovom hadisu zabranjuje se puhanje u hranu i piće, bez obzira da li se radilo s ciljem da se hrana ohladi ili da se ukloni nešto. Na takav način štiti se hrana od pljuvačke ili neugodnog mirisa.  

Abdullah b. Abbas, radijallahu anhuma, prenosi da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kada neko od vas završi s jelom, neka prste ne briše dok ih ne oliže!”  
Vjerodostojan – Muttefekun alejh

Objašnjenje

Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio je onome ko jede da ne briše i ne pere ruke dok ih ne oliže. Razlog ovog postupka spominje se u drugim predajama gdje se kaže da se ne zna u kojem je dijelu hrane blagoslov.  

Prenosi Aiša, radijallahu ‘anha, da je Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, upitan je o vinu od meda (medovini), pa je rekao: “Svako je opojno piće zabranjeno (haram).”  
Vjerodostojan – Muttefekun alejh

Objašnjenje

Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, upitan je o vinu od meda (medovini), pa je donio jedan sveobuhvatan odgovor, jer poenta nije u razlici imena, sve dok ta imena sadrže isto značenje i dok im je suština ista. Svako je opojno piće zabranjeno (haram), bez obzira kakve vrste bilo. Ovaj hadis primjer je Poslanikovog, sallallahu ‘alejhi ve sellem, jezgrovitog govora i potpunosti prenošenja od svoga Gospodara. Upravo zbog toga, za vrijeme svoje poslaničke misije, donio je znanje koje donosi sreći i na dunjaluku, a i na Ahiretu.  

Od Abdullaha b. Omera, radijallahu anhuma, prenosi se da je Omer, radijallahu anhu, na minberu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “O ljudi, objavljena je zabrana alkohola, a on se pravi od petero: grožđa, hurmi, meda, pšenice i ječma. A alkohol (hamr) je sve ono što prekriva pamet. Volio bih da nam je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ostavio detaljno uputstvo za tri stvari, tako da ne tražimo objašnjenje mimo tog, a to su: djed (njegov udio u naljedstvu), el-kelala (raspoređivanje nasljedstva čovjeka koji umre a nema ni roditelja ni djece) i neki oblici kamate.”  
Vjerodostojan – Muttefekun alejh

Objašnjenje

Omer b. el-Hattab, radijallahu anhu, održao je hutbu u mesdžidu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, na njegovom minberu. Omer, radijallahu anhu, pojasnio je da je alkohol (ar. hamr) sve ono što oduzima pamet, i da se pod tim ne misli samo na alkohol proizveden od grožđa, već svako opojno piće, bilo da je proizvedeno od hurmi ili meda ili pšenice. Zatim je u hutbi spomenuo tri stvari (pitanja) u kojima su nalazili poteškoću u razumijevanju, a za koje je volio da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ostavio detaljno objašnjenje, nakon kojeg nema prostora idžtihadu (kreativnom promišljanju), a to su: udio djeda u nasljedstvu, nasljedstvo čovjeka koji umre a nije imao roditelja ni djece i neki oblici kamate. Propis ovih triju stvari je, hvala Allahu, poznat, i ove riječi halife Omera, radijallahu anhu, ne znače da Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije pojasnio ove propise, jer je on upotpunio svoju poslanicu (misiju) i emanet i prenio nam od Allaha ono što je bilo manje važno od ovih triju stvari. Međutim, Omer, radijallahu anhu, ovim želi da kaže da bi volio kada bi postojao jasan tekst koji govori o tome, tako da nema idžtihada u vezi s tim pitanjima. 

Huzejfe b. Jeman, radijallahu ‘anhu, je rekao: “Kada bismo jeli sa Allahovim Poslanikom, sallallahu ‘alejhi ve sellem, neku hranu nismo pružali ruku dok ne bi počeo Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, i stavio svoju ruku. I tako, dok smo jedanput bili sa njim na obroku dotrčala je neka djevojčica koju kao da je neko tjerao, i pružila svoju ruku da jede, pa ju je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, uzeo za ruku. Zatim je došao neki beduin kojeg kao da je neko tjerao, i pružio svoju ruku prema hrani, a Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, ga je isto uzeo za nju, zatim je rekao: ‘Šejtanu biva dozvoljena hrana kod koje nije spomenuto Allahovo ime. On je doveo ovu djevojčicu, da bi mu zbog nje bila dozvoljena hrana, jer ona nije spomenula Allahovo ime, pa sam je uzeo za ruku. Zatim je šejtan doveo ovog beduina da bi mu zbog njega hrana bila dozvoljena, pa sam ga uzeo za ruku. Tako mi Onoga u Čijoj je ruci moja duša, zaista je šejtanova ruka u mojoj ruci sa rukama njih dvoje.'”  
Vjerodostojan – Hadis bilježi imam Muslim

Objašnjenje

Huzejfe b. Jeman, radijallahu ‘anhuma, je rekao: “Kada bismo jeli sa Allahovim Poslanikom, sallallahu ‘alejhi ve sellem, neku hranu nismo pružali ruku dok ne bi počeo Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, i stavio svoju ruku”, i to zbog velikog poštovanja prema Poslaniku, sallallahu ‘alejhi ve sellem, pa nisu pružali svoje ruke prema hrani i započinjali jesti sve dok to on ne bi učinio. Jednog dana bio je sa Poslanikom, sallallahu ‘alejhi ve sellem, kada je donešena hrana. Kada su počeli jesti ili kada je hrana stavljena pred njih, došla je mala djevojčica, koju kao da je neko gurao, želeći da stavi svoju ruku u hranu a da prije toga nije spomenula Allahovo ime. Pa je Vjerovjesnik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, uhvatio njenu ruku. Nakon toga došao je neki beduin, kojeg kao da je neko gurao, želeći isto da stavi svoju ruku u hranu, pa je Vjerovjesnik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, uhvatio i njegovu ruku. Zatim ih je obavijestio da je sa ovom djevojčicom i sa ovim beduinom došao šejtan, odnosno došaptavo im i nagovarao ih da dođu, kako bi pomoću njih sebi ohalalio hranu jer oni na početku nisu spomenuli Allahovo ime. Iako njih dvoje imaju za to opravdanje, djevočica zbog svoje mladosti a beduin zbog svog neznanja, međutim šejtan je zbog upravo njih izabrao kako bi jeli bez spominjanja Allahovog imena i kako bi i on sa njima učestvovao u hrani. Zatim se Allahov Poslanik, sallallallahu ‘alejhi ve sellem, zakleo da u svojoj ruci zajedno sa rukama njih dvoje drži i ruku tog šejtana.  

Od Aiše, radijallahu ‘anha, se prenosi da je rekla: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je zajedno sa svojih šest drugova jeo hranu, pa im se pridružio jedan beduin i sve pojeo u dva zalogaja.” Pa je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Da je ovaj spomenuo Allahovo ime, bilo bi vam dovoljno.”  
Vjerodostojan – Hadis bilježi Ibn Madže

Objašnjenje

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je zajedno sa svojih šest drugova jeo hranu, pa je došao jedan beduin i pridružio im se za sofrom, i u dva zalogaja pojeo svu preostalu haranu. Tada je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Da je ovaj spomenuo Allahovo ime, bilo bi vam dovoljno.” Međutim, on to nije uradio, pa je svu prostalu hranu pojeo u dva zalogaja, i opet mu nije bilo dovoljno. Ovo ukazuje da kada čovjek pri jelu ne spomene Allahovo ime, nestaje bereket u hrani.  

Od Vahšijja b. Harba, radijallahu ‘anhu, se prenosi da su ashabi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, rekli: “O Allahov Poslaniče, mi jedemo ali se ne zasitimo?” On je rekao: “Da li se odvojite?” “Da.”, odgovorili su, a on im je rekao: “Sakupite se oko sofre i spomenite Allahovo ime, biće vam dat bereket u njoj.”  
Hadis je hasen (dobar) – Hadis bilježi Ibn Madže

Objašnjenje

Ashabi su se požalili Vjerovjesniku, sallallahua aljehi ve sellem, da se prilikom jela ne mogu zasititi, pa ih je obavijestio, sallallahu alejhi ve sellem, da je to zbog odvajajanja hrane, i to je jedan od razloga zbog kojih nestaje bereket, jer odvajanjem hrane u zasebne posude nestaje bereketa u hrani. Takođe od razloga jeste i nespominjanje Allahovog imena prilikom jela, jer kada insan ne spomene Allahovo ime sa njim jede i šejtan, pa time nestaje bereketa u hrani.  

Prenosi se od Džebela b. Suhejma da je rekao: „Pogodila nas je gladna godina za vrijeme Ibn Zubejra, pa nas je opskrbio hurmama. Abdullah b. Omer prolazio je pored nas – a mi smo jeli – pa nam je rekao: ‘Nemojte spajati, jer je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio spajanje.’ Potom je dodao: ‘… osim ako čovjek zatraži dozvolu od svoga brata.'“  
Vjerodostojan – Muttefekun alejh

Objašnjenje

Prenosi se od Džebela b. Suhejma da je rekao: Pogodila nas je gladna godina za vrijeme Ibn Zubejra, pa nas je opskrbio hurmama. Abdullah b. Omer prolazio je pored nas – a mi smo jeli – pa nam je rekao da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio spajanje dvije hurme i slično što se jede jedno po jedno, ako je čovjek sa grupom, osim ako zatraži dozvolu od svoga brata. Ono što se po običaju jede jedno po jedno kao što je slučaj sa hurmama, ne treba jesti po dvoje, ako se nalazimo u skupini, jer se time nanosi šteta ljudima koji su sa nama. Ne treba jesti više od njih, osim uz dozvolu, kao npr. da se kaže: “Da li mi dozvoljavate da uzmem dvije hurme u isto vrijeme?”, pa ako dozvole, onda nije problem. Napomena: U Buharijinom Sahihu stoji: Ferezakana (četiri fethe), a opskrbio ih je Ibn Zubejr, tj. dao im je hurme. U verziji kod Bejhekija stoji: Feruzikna (opskrbljeni smo), tako da postoji mogućnost da se misli na Allaha.  

Ebu Mes'ud el-Bedri, radijallahu ‘anhu, pripovijeda da je jednom neki čovjek pozvao Vjerovjesnika, sallallahu ‘alejhi ve selleme, na gozbu koju je pripremio njemu i još četverici. U putu im se pridružio neki čovjek, pa kada su stigli do domaćinovih vrata, Vjerovjesnik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, reče: “Ovaj nas je slijedio, pa ako hoćeš, dozvoli mu da uđe, a ako nećeš, on će se vratiti!” “Ja mu dajem dozvolu, o Allahov Poslaniče!”, odgovori domaćin.  
Vjerodostojan – Muttefekun alejh

Objašnjenje

Neki je čovjek pozvao Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, na gozbu, pa ih je bilo petorica. Međutim, u putu ih je slijedio još neki čovjek, pa ih je tako bilo šestorica. Kada je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, stigao do kuće čovjeka koji ih je pozvao na gozbu, zatražio je dozvolu i za ovog šestog, kazavši: “On nas je slijedio, pa ako hoćeš dozvoli mu, a ako nećeš, vratiće se.” Čovjek mu je dozvolio kao vid uvažavanja Poslanika, sallallah alejhi ve sellem, i onih koji su sa njim.  

Prenosi se od Ka'ba b. Malika, radijallahu ‘anhu, da je rekao: “Vidio sam Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, da jede sa tri prsta. Kada završi sa jelom obliže ih.”  
Vjerodostojan – Hadis bilježi imam Muslim

Objašnjenje

Vjerovjesnik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, jeo bi sa tri prsta, i to sa srednjim, kažiprstom i palcem što upućuje na to da nije bio proždrljiv niti pohlepan kod jela. A kada završi sa jelom oblizao bi prste, tako da je lijepo jesti sa tri prsta, osim ako je hrana takve vrste da to nije moguće jesti sa tri prsta kada se jede na način kako je to moguće.  

Od Ebu Katade el-Ensarija i Ibni Ebil-Evfa, radijallahu ‘anhu, prenosi se predaja koja se vezuje za Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, da je rekao: “Onaj ko poslužuje ljude zadnji pije.”  
Hadis je sahih sa svoja dva lanca prenosilaca – Hadis bilježi Ebu Davud

Objašnjenje

Onaj ko poslužuje ljude vodom, mlijekom, kahvom, čajem ili nečim drugim zadnji se namiruje i pije.

Od Ibn ‘Abbasa, radijallahu ‘anhu, prenosi se da je rekao: “Pojio sam Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, Zemzem vodom, a on je pio stojeći.” A od en-Nezzala b. Sebrea, radijallahu ‘anhu, se prenosi da je rekao: “Došao je Alija, radijallahu ‘anhu, kod vrata er-Rehabe i pio stojeći, rekavši: ‘Vidio sam Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, da čini ovako kako ste vidjeli mene da činim.'” Od ‘Amra b. Šuajba koji prenosi od svoga oca a on od svog djeda, radijallahu ‘anhu, da je rekao: “Vidio sam Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, kako pije stojeći i sjedeći.”  
Hadis je hasen (dobar) – Hadis bilježi imam Buhari

Objašnjenje

Ibn ‘Abbas, radijallahu ‘anhu, je obavijestio da je pojio Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, Zemzem vodom, a on je pio stojeći. I Alija b. Ebi Talib, radijallahu ‘anhu, pio je stojeći, rekavši: “Vidio sam Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, da čini ovako kako ste vidjeli mene da činim.” Isto je prenosi i Abdullah b. ‘Amr, radijallahu ‘anhu, koji prenosi da je vidio Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, kako pije stojeći i sjedeći.  

Od Ibn Omera, radijallahu anhuma, se prenosi da je rekao: “U vrijeme Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, jeli smo hodajući i pili stojeći.”  
Vjerodostojan – Hadis bilježi Ibn Madže

Objašnjenje

Postupak ashaba, radijallahu anhum, ukazuje da je pijenje stojeći dozvoljeno, jer im je to odobrio Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Bolje je prilikom jela i pića da čovjek sjedi, zbog toga što je to put i praksa Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, koji nije ni jeo ni pio stojeći. Došle su nam ispravne predaje da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio da se pije stojeći. Međutim, iz ovog hadisa vidimo, da ta zabrana nije bila stepenu harama, nego da ukaže na ono što je bolje, odnosno da je ljepše i potpunije da čovjek jede i pije sjedeći. Ukoliko bi jeo i pio stojeći u tome nema smetnje.  

Prenosi se od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Neka niko od vas ne pije stojeći.”  
Vjerodostojan – Hadis bilježi imam Muslim

Objašnjenje

U ovom je hadisu sadržana obavijest da je pokuđeno da čovjek pije stojeći ako za time nema potrebe.

Enes, radijallahu anhu, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio da se pije stojeći. Kaže Katada: “Upitali smo Enesa: ‘A šta je s jedenjem?’ Rekao je: ‘To je još gore i ružnije.'” A u drugoj predaji stoji da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, odvraćao ljude od pijenja stojeći. Od Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Nemojte piti stojeći, a ko zaboravi neka povrati ono što je popio.”  
Vjerodostojan – Hadis bilježi imam Muslim putem svoja dva lanca prenosilaca.

Objašnjenje

Enes, radijallahu anhu, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio da se pije stojeći. Kaže Katada: “Upitali smo Enesa: ‘A šta je s jedenjem?’ Rekao je: ‘To je još gore i ružnije.'” A u drugoj predaji stoji da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, odvraćao ljude od pijenja stojeći. Od Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Nemojte piti stojeći, a ko zaboravi neka povrati ono što je popio.” Pohvalno je povratiti ono što se popije stojeći, a ako čovjek to ne učini, nije griješan, jer je pijenje stojeći pokuđeno, a nije zabranjeno.  

Od Ebu Hurejra i Ibn Abbas, radijallahu anhuma, vele da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio da se pije sa otvora mješine.  
Vjerodostojan – Hadis bilježi imam Buhari

Objašnjenje

Allahov je Vjerovijesnik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio da se pije direktno iz mješine, iz bojazni da se ne popije nešto od nečistoće koja se može naći u njenoj unutrašnjosti, a onaj ko pije to ne vidi. 

Ebu Sei'd el-Hudri, radijallahu ‘anhu, je rekao: “Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem je zabranio da se otvori mješina izvraćaju”.  
Vjerodostojan – Muttefekun alejh

Objašnjenje

Allahov Vjerovijesnik, sallallahu ‘alejhi ve sellem je zabranio da se otvori mješina izvraćaju, odnosno otvaraju prema vani a zatim da se pije direktno iz mješine, jer je moguće da u mješini budu štetne stvari koje će čovjek popiti i time sam sebi naštetiti. 

Od Ebu Seida el-Hudrija, radijallahu anhu, prenosi se da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio da se puše u piće. Jedan čovjek je tada rekao: “A trunje, nalazim ga u posudi!” “Prospi ga”, odgovorio je. Tada je čovjek rekao: “A kada se ne mogu napiti iz jednog daha?” Poslanik, alejhis-selam reče: “Onda odvoji posudu od usta.”  
Vjerodostojan – Hadis bilježi Tirmizi

Objašnjenje

Allahov Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio je da se puše u piće. Tada ga je neki čovjek upitao: “O Allahov Poslaniče, a trunje koje se nađe u posudi, da li ćemo tada u nju puhati kako bismo ga odstranili?” Allahov Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče mu da to trunje odstrani prosipanjem vode, a ne puhanjem u posudu. Zatim je čovjek upitao šta da radi kada se ne može napojiti iz jednog daha. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mu naredi da u tom slučaju udalji posudu od svojih usta, uzme dah i nakon toga nastavi piti.  

Prenosi se od Sehla b. Sa'da Sa'idija, radijallahu ‘anhu, da je Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, doneseno piće i on ga se napio. S desne njegove strane bio je neki dječak, a s lijeve ugledni starci, pa je on tom dječaku rekao: “Dozvoljavaš li mi da (ostatak) dadnem ovima?” “Ne, Allahov Poslaniče – reče dječak – svoj dio od tebe ne ustupam nikom.”, i Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, predade mu ga u ruku.“ Muttefekun alejhi. Dječak je bio Ibn Abbas.  
Vjerodostojan – Muttefekun alejh

Objašnjenje

Hadis spominje da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, tražio dozvolu od dječaka da stariji se napiju prije njega. To je uradio kako bi pridobio srca starijih i ispoljio ljubav prema njima, te iz počasti prema njima. Međutim, sunnet desne strane preči je da se ispuni i nikom ne smije dati prednost osim uz dozvolu i nema sumnje da se ta dozvola zatraži, a davanje dozvole nije obaveza. Ne bi trebao dati prednost nikome ako je u tome korist vjerska.  

Enes i Džabir, radijallahu anhuma, prenose da bi Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nakon jela olizao prste i da je govorio: „Kada nekom od vas ispadne zalogaj, neka odstrani sa njega prljavštinu i neka ga pojede; neka ga ne ostavlja šejtanu.“ I naređivao nam je da potaremo tanjir govoreći: „Vi doista ne znate u kojem dijelu hrane je blagoslov!“ “S vama u svemu prisustvuje šejtan, pa čak i kad jedete. Stoga, ako nekome od vas ispadne zalogaj, neka sa njega odstrani nečistoću i neka ga pojede; neka ga ne ostavlja šejtanu. A kad završi s jelom, neka obliže svoje prste, jer on ne zna u kojem dijelu njegove hrane se nalazi blagoslov!”  
Hadis je sahih sa svoja dva lanca prenosilaca – Hadis bilježi imam Muslim putem svoja dva lanca prenosilaca.

Objašnjenje

Ovaj hadis sadrži upozorenje o tome da je šejtan prisutan u svim čovjekovim poslovima. Čovjek treba paziti i ne smije biti obmanut. Hrana koju čovjek iznese blagoslovljena je, i čovjek ne zna gdje se nalazi taj blagosov, da li u onome što je pojeo, ili u onome što je ostavio na prstima, ili u onome što je ostalo u tanjiru, ili u zalogaju koji mu je ispao. Zato čovjek mora da vodi brigu o hrani kako bi mu ona bila blagoslovljena, a blagoslov je postojanje dobra i korist. Pod blagoslovom se ovdje misli na to da se čovjek nahrani i da bude sačuvan od svega čime može biti uznemiren zbog hrane, kao i da ga ta hrana ojača u pokornosti Allahu. Ovdje ima jedna korist koju spominju ljekari, a ona je da jagodice prilikom jela luče materiju koja pomaže u varenju hrane.  

Ebu Hurejra prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: „Hrana za dvojicu može biti i za trojicu, a hrana za trojicu može biti za četvericu.“ U drugoj verziji, koja se nalazi u Muslimovom “Sahihu”, a koju je prenio Džabir, radijallahu anhu, stoji da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: „Hrana za jednog može biti za dvojicu, hrana za dvojicu može biti za četvericu, a hrana za četvericu može biti za osmericu.“  
Vjerodostojan – Hadis bilježi imam Muslim

Objašnjenje

Ovaj hadis podstiče na saosjećanje kada je u pitanju hrana, pa makar bila i u malim količinama, jer i ona može zadovoljiti potrebe i biti dostatna za sve prisutne. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ovim hadisom podstiče na davanje prednosti drugima, pa npr. kada bi imao hrane za koju misliš da je dovoljna samo tebi, i dođe drugi čovjek, nemoj biti škrt, nego i njemu ponudi kako bi ona bila dovoljna za obojicu.  

Od Džabira, radijallahu ‘anhu, se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao: “Pokrijte posude, zavrnite mješine, zaključajte vrata i ugasite svjetiljke, jer šejtan ne može odvezati mješinu niti otvoriti vrata, niti otvoriti posudu. Ko ne nađe ništa drugo osim štapića da stavi na posudu neka stavi barem štapić i spomene Allahovo ime, jer pacovi mogu biti uzrokom da se kuća zapali.”  
Vjerodostojan – Hadis bilježi imam Muslim

Objašnjenje

Vjerovjesnik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je naredio da se posude pokriju, te tako zaštite od insekata i drugih štetočina, i od eventualne bolesti, i da se zavežu mješine i zaključaju vrata zbog toga što je u tome i vjerska i dunjalučka korist, i čuvanje imetka od smutljivaca i pokvarenjaka. Također je preporučio da se ugase svjetiljke da bi se tako spriječilo nastajanje požara u kući. Hadis se odnosi na vrijeme spavanja po noći. Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je rekao da šejtan ne može odvezati zavezanu mješinu, niti otvoriti vrata, niti otvoriti posudu. Ukoliko čovjek ne nađe nešto čime bi pokrio čitavu posudu, neka je ne ostavlja potpuno otvorenu, nego neka na nju stavi barem stapić i spomene Allahovo, subhanehu ve teala, ime prilikom pokrivanja posude, vezanja mješine i zatvaranja vrata. Spomenuo je također da je svjetiljka od zapaljivih stvari ako se ostavi i ne ugasi prilikom polaska na spavanje, da pacovi kružeći oko njih mogu izazvati požar dok ukućani spavaju. 

Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, naredio je oblizivanje prsta i posude nakon jela, i rekao: “Zaista vi ne znate u čemu je berićet.” U drugom njegovom rivajetu stoji: “Ako nekome od vas ispadne zalogaj hrane, neka ga uzme i odstrani eventualnu nečistoću, i neka ga pojede, ne ostavljajući ga šejtanu, i neka ne briše ruke maramicom prije nego što prste obliže, jer, uistinu, on ne zna u kom dijelu hrane mu je berićet.” U trećem njegovom rivajetu stoji: “Zaista šejtan prisustvuje svakom vašem poslu, pa čak i prilikom vašeg objedovanja; zato, ako nekome od vas ispadne zalogaj hrane, neka ga podigne i otkloni s njega prljavštinu ako je bila na njemu i neka ga pojede, a ne ostavlja šejtanu.”  
Vjerodostojan – Hadis bilježi imam Muslim

Objašnjenje

Džabir b. Abdullah prenosi od Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve selleme, neka pravila ponašanja vezana za objedovanje. Neka od njih su: Kada čovjek završi jelo, treba oblizati prste i posudu tako da ne ostanu tragovi hrane jer se ne zna u kojem dijelu hrane je berićet. Također, ako nekome ispadne zalogaj hrane, ne treba ga ostavljati, jer šejtan prisustvuje sa čovjekom u svim njegovim poslovima, tako da ako mi ne uzmemo, on će uzeti taj zalogaj, ali mi to ne vidimo jer je to dio nevidljivog svijeta. S tim nas je upoznao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Čak i ako taj zalogaj mi i dalje vidimo svojim vidom, šejtan ga je pojeo. Ovu su stvari vezane za nevidljivi svijet u koji moramo vjerovati.

Ibn Omer, radijallahu anhuma, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Kada budete pozvani na svadbenu gozbu, odazovite se.”  
Vjerodostojan – Muttefekun alejh

Objašnjenje

Ovaj hadis pokazatelj je da se musliman treba odazvati na svadbenu gozbu kada bude pozvan, kako bi sudjelovao u sreći i veselju onog ko ga je pozvao, te na taj način ne povrijedio njegove osjećaje. Većina učenjaka smatra da je odaziv na ovaj poziv obavezan, na temelju drugih predanja da je grešan onaj ko se ne odazove. Naime, grešnik je samo onaj ko izostavi obavezu. 

Prenosi se od Ebu Hurejre, radijallahu ‘anhu, da je kazao „Najgora hrana je hrana svadbene gozbe na koju se pozovu bogati i na koju se ne pozivaju siromašni. A onaj koji se ne odazove pozivu nepokoran je Allahu i Njegovom Poslaniku.“  
Vjerodostojan – Muttefekun alejh

Objašnjenje

Ova predaja od Ebu Hurejre, radijallahu ‘anhu, koja ima status Poslanikovog hadisa govori o tome da je najgora svadbena gozba na koju se pozivaju samo bogati, a ne i siromašni, koji se smatraju poniženim zbog toga. Bogati se pozvaju kao vid pretvaranja i želje za ugledom, pa je zbog toga ta gozba najgora. Međutim, ukoliko bi se na gozbu pozvali i jedni i drugi, onda ona ne bi bila najgora. Osnova je da je ta gozba propisana kao način ispoljavanja zahvale Allahu na blagodati braka. Zatim, hadis govori o tome da je griješnik onaj ko se ne odazove, bez opravdanog razloga, jer je naredba da se odazove pritvrđena, s obzirom da je u tome velika korist.  

Ibn Abbas prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Berićet se spušta na sredinu jela, pa jedite s krajeva, a ne sa sredine.”  
Vjerodostojan – Hadis bilježi Ibn Madže

Objašnjenje

Ovaj nam hadis pojašnjava jedno pravilo prilikom konzumiranja hrane, kada skupina jede iz jedne posude i sl. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio je da se tom prilikom jede s krajeva posude, a ne iz sredine, jer se berićet spušta na sredinu. Berićet hrane se ogleda u tome da mala količina bude dovoljna velikom broju ljudi, zatim u ukusu hrane, zatim u tome da ostatak hrane nakon takvog jela je čist, jer je niko nije dirao pa se mogu njome koristiti drugi. Ako se počne iz sredine, onda se hrana kvari i čini nečistom za one koji žele kasnije da jedu, pa makar je bilo mnogo.  

Enes b. Sirin, rahimehullah, rekao je: “Bio sam sa Enesom b. Malikom, radijallahu anhu, kod nekih medžusija (vatropoklonika) pa su u srebrenoj posudi doneseni kolači, i on ih nije htio jesti. Bi rečeno: ‘Zamijenite posudu’, pa su zamijenili posudu i donijeli kolače u drvenoj posudi, te je tek tad Enes jeo.”  
Lanac prenosilaca je dobar. – Hadis bilježi Bejheki

Objašnjenje

Enes b. Malik, radijallahu anhu, bio je kod nekih vatropoklonika, i s njime se dogodilo ovo što je kazano u predanju.  

Ibn Abbas kazuje: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kiselio bi grožđice u mješini i to bi istog dana pio, zatim sutradan i prekosutra. A kada bi nastupila noć trećeg dana, pio bi i dao drugima da piju, a ako bi šta preostalo, to bi prosuo.”  
Vjerodostojan – Hadis bilježi imam Muslim

Objašnjenje

U ovom hadisu Ibn Abbas, radijallahu anhuma, kazuje da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, pravio napitak nebiz, tako što bi grožđice ili datule stavio u vodu koja se nalazila u mješini, kako bi voda postala slatka i dobila okus. Taj napitak pio bi tri dana, a kada bi prošao treći dan, i okus nebiza ne bi se promijenio, nastavio bi piti, a dao bi i drugima da piju, naprimjer slugama, kako bi se sve popilo i kako ništa ne bi ostalo za četvrti dan. Ako bi ipak nešto ostalo i za četvrti dan, on bi to prosuo jer četvrti dan dolazi do vrenja i nebiz se pretvara u alkohol. 

Preuzeto: (hadeethenc.com)