1.Prenosi se od ‘Ukbe bin ‘Amira el-Džuhenija, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao:

“Onaj ko naglas uči Kur'an je poput onoga ko javno udjeljuje sadaku, a onaj ko u sebi uči Kur'an nalik je onome ko u tajnosti daje sadaku.”  

Vjerodostojan – Hadis bilježi Ebu Davud

Objašnjenje

Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, nam u ovom hadisu pojašnjava da je onaj ko naglas uči Kur'an sličan onome ko udjeljuje sadaku javno pred svima. Isto važi i obratno, onaj ko uči Kur'an tiho liči onome ko u tajnosti daje sadaku.  

Koristi hadisa

Tiho učenje Kur'ana je bolje kao što je udjeljivanje sadake u tajnosti vrednije. Čovjek će na taj način lakše postići iskrenost i bit će udaljeniji od pretvaranja i samodopadljivosti. Međutim, ukoliko potreba i veća korist iziskuju da se naglas uči poput podučavanja Kur'ana drugih, tada je to bolje.

2. Ibn Omer, radijallahu anhuma, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Primjer onoga koji se druži sa Kur’anom je kao primjer vlasnika svezanih deva: ako ih pazi, zadržat će ih, a ako ih pusti, otići će.”  

Vjerodostojan – Muttefekun alejh

Objašnjenje

Onaj koji pamti Kur’an upoređen je sa vlasnikom svezanih deva. Isto kao što će vlasnik sačuvati svoje deve ako ih bude čuvao i vodio računa o tome da stalno budu sputane i svezane, tako će se i Kur’an učvrstiti u memoriji onoga ko stalno uči i ponavlja naučeno. Ali, ako vlasnik ne bude vodio računa o tome da budu svezane, deve će otići, a isto to dogodit će se sa onim ko zanemaruje Kur’an i ne ponavlja: kur’anske riječi iščeznut će iz njegove memorije i više neće moći da ih se sjeti bez ulaganja napora i teškoće u ponovno učenje. Prema tome, čuvanje, odnosno ponavljanje osigurava ostanak Kur’ana u memoriji isto kao što i konopac kojim su deve vezane osigurava da će deve ostati u stadu. Deve su spomenute zato što one od svih domaćih životinja najbrže odlaze od svojih vlasnika, a kada se to desi, teško ih je naći i vratiti.

Preuzeto: (hadeethenc.com)