Od Abdullaha ibn ‘Amra, radijallahu anhuma, se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao:
“Islam je izgrađen na pet temelja: svjedočenju da nema drugog istinskog boga osim Allaha, i da je Muhammed Njegov rob i poslanik, obavljanju namaza, davanju zekata, obavljanju hadža i postu mjeseca ramazana.”  
Vjerodostojan – Muttefekun alejh

Objašnjenje

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nam islam upoređuje sa precizno sazidanom zgradom. Pet islamskih ruknova predstavlja temelje zgrade, a ostala propisana djela označavaju nadogradnju. Prvi islamski rukn su dva šehadeta. Svjedočenje da nema istinskog boga mimo Allaha i da je Muhammed Njegov poslanik. Ova dva svjedočenja predstavljaju jedan rukn, ne može se jedno odvojiti od drugog. Dakle, rob je dužan da verbalno potvrdi da je Allah jedan i da samo On zaslužuje da mu se čini ibadet, te da djeluje u skladu s tim, a nužno je i da potvrdi Muhammedu poslanstvo i da ga slijedi. Drugi rukn je obavljanje namaza što obuhvata pet obaveznih namaza tokom dana i noći: sabah, podne, ikindija, akšam i jacija; sa svim njihovim šartovima, ruknovima i vadžibima. Treći rukn je davanje obaveznog zekata. To je obavezni materijalni ibadet u određenim vrstama imetka. Daje se šerijatski precizirana količina onima kojima je namijenjen. Četvrti rukn je obavljanje hadža. To predstavlja posjetu Mekke kako bi se obavili precizirani obredi kojima se ljudi približavaju Uzvišenom. Peti rukn je post mjeseca ramazana. Neophodno je, naime, suzdržavanje od jela, pića i ostalih stvari koje kvare post od pojave zore do zalaska sunca kako bi se čovjek Allahu približio. 

Koristi hadisa

  1. Dva šehadeta međusobno su nerazdvojna. Jedan nije ispravan bez drugog i uslijed toga, oni su na poziciji jednog rukna. 
  2. Dva šehadeta predstavljaju temelj vjere. Nijedan govor niti djelo neće biti uopće prihvaćen bez njih. 

El-Mikdam bin Ma'di Kerib, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao:
“Doći će vrijeme kada će nekome čovjeku biti dostavljen hadis od mene, a on će biti naslonjen na svom ležaju pa će kazati: ‘Između nas je Allahova Knjiga. Ono što je u njoj halal i mi ćemo tretirati dozvoljenim, a ono što je haram i mi ćemo smatrati zabranjenim.’ Zaista, ono što zabrani Allahov Poslanik je isto kao kada Allah zabrani.”  
Vjerodostojan – Hadis bilježi Ibn Madže

Objašnjenje

Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, nam pojašnjava da se približilo vrijeme kada će se nekom čovjeku, naslonjenom na svom ležaju, prenijeti hadis, a on će reći: “Među nama Allahova Knjiga sudi i ona nam je dovoljna. Šta se u njoj smatra halalom i mi ćemo ga tako smatrati, a šta je u njoj haram i mi ćemo ga tako tretirati.” Potom, Allahov Poslanik nam je skrenuo pažnju da je sve što je on zabranio u sunnetu na istom stepenu kao i ono što je Allah zabranio u Svojoj knjizi budući da Poslanik dostavlja od Gospodara. 

Koristi hadisa

  1. Nužno je veličati sunnet kao što se veliča Kur'an i koristiti ga kao dokaz. 
  2. Pokornost Poslaniku predstavlja pokornost Allahu, a iskazivanje neposlušnosti prema Poslaniku je istovremeno neposlušnost prema Allahu. 
  3. Potvrđivanje argumentacije sunneta i odgovor onima koji ga negiraju i odbacuju. 
  4. Ko zapostavi sunnet i konstatuje da je Kur'an dovoljan mimo njega, takav u suštini oba izvora zanemaruje i lažno sebi svojata slijeđenje Kur'ana. 
  5. Jedan od dokaza poslanstva Muhammeda, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je to što on kada nagovijesti da će se nešto desiti sutra, to se i desi. 

Prenosi se od Usame b. Zejda, radijallahu ‘anhuma, da je kazivao: “Jednom je Vjerovjesnik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, stao iznad jedne medinske tvrđave i upitao: ‘Vidite li ono što ja vidim?’ ‘Ne.’, odgovorili su. ‘Zaista ja vidim smutnje koje će pasti po vašim kućama kao što po njima pada kiša.'”  
Vjerodostojan – Muttefekun alejh

Objašnjenje

Poslanik, sallallahu ‘alejhi ‘alejhi ve sellem, sa jednog visokog mjesta, jedne od medinskih tvrđava posmatrao je Medinu, pa je kazao svojim ashabima: “Da li vidite ono što ja vidim? Ja vidim smutnje koje će padati po vašim kućama kao što pada obilna kiša.” Ovo je bila naznaka ratova i smutnji koji su se dogodili u Medini, kao što je ubistvo Osmana, bitka Harre i dr.

Od Abdullaha b. Omera, radijallahu anhu se prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Vidio sam u snu da čistim zube misvakom, pa su mi došla dva čovjeka – jedan je bio stariji od drugog. Htio sam dati misvak mlađem čovjeku, pa mi je rečeno: ‘Daj prednost starijem’, pa sam ga dao starijem.”  
Vjerodostojan – Hadis bilježi imam Buhari bez spminjanja lanca (kao mu'allek predaju), potvrđujući njegovu ispravnost.

Objašnjenje

Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, usnio je da čisti zube misvakom, i došla su dva čovjeka – jedan je bio stariji od drugog. Htio je dati misvak mlađem čovjeku, ali mu je rečeno da da prednost starijem, što je i učinio. 

Preuzeto: (hadeethenc.com)