Pitanje: Esselamu alejkum
Na koji nacin da majka izdrzava svoju djecu ako se ponovo udala s obzirom da otac djece nece da izdrzava svoju djecu.I to definitivno odpada da vam se Allah smiluje nemojte mi samo reci duzan je da ih izdrzava jer NECE. Sud je odlučio da nema odakle uzeti alimentaciju od oca.

Znaci ona mora da se brine o svojoj djeci drugi muz nije duzan da ih izdrzava.

Novi muž ima djecu iz prvog braka koju mora izdrzavati. Znaci ta zena je skroz nezasticena jer nema prava na izdrzavanje od sadasnjeg muza a prvi godinama i godinama odbija izdrzavanje.

Odgovor: Alejkumusselam.

Ako je sud odredio da on nije u mogućnosti da izdržava djecu, to jest plaća alimentaciju, a njihova presuda je izgrađena na utvrđivanju njegovog stanja i mogućnosti, ti nakon toga nemaš pravo tražiti od njega to, osim ako se promjeni njegovo stanje tj mogućnosti.

Ako otac djeteta nije u stanju izdržavati svoje dijete, ta obaveza šerijatski prelazi na njegove roditelje ako su u mogućnosti.

Uz to, postoje socijalne ustanove, i humanitarne fondacije koje pomažu takve slučajeve, ako si za toga to jest u takvoj situaciji.

Sa sruge strane, ako si se udala i povela sa sobom i svoju djecu, za muža koji ima djecu, i živite u zajedničkom domu, logično je, normalno i ljudski, da taj muž izdržava i tvoju djecu, pogotovo kad se zna da ne primaš alimentaciju. Iz ovoga se može razumjeti kao da se tvoja djeca odvajaju od porodice pri kupovini pri hrani i slično što je nevjerovatno.

Uz to da dodam, sa šerijatske strane, žena kad se razvede, ona ima najveće pravo da djeca budu kod nje do sedme godine života, sve dok se ona ne uda. A kad se uda, muž od djece, ima pravo buniti se i da zahtjeva da njegova djeca ne žive sa očuhom tj strancem.

A ako je tvoj bivši muž na ovo pristao i ne buni se, budi mu zahvalna sa ove strane.

Drugim riječima nemoj gledati sve tako crno. Allah opskrbljuje ptice, ujutro osvanu gladne, navečer zamrknu site, pa tako opskrbljuje i sva ostala živa bića, pogotovo ljude.

Ve billahi tevfik

Dr. Zijad Ljakić