Pitanje: Esselamu alejkum, možete li mi objasniti kako znati da je naš nijet iskvaren, pokvaren? Mislim da svima nama dok činimo neko dobro djelo, povremeno dođe ono što ne bi trebalo (npr. šta će reći taj i taj kad to uradim), da li se to smatra pogrešnim nijetom ako te misli odbacujemo i konstantno se vraćamo da to radimo samo radi Allaha a ne zbog bilo koga drugog. Allah vas nagradio.

Odgovor: Ve alejkumu-s-selam ve rahmetullahi ve berekatuhu

Osnova je da musliman svoje ibadete čini Allahu Uzvišenom i radi Njega. Onaj ko očekuje da bude pohvaljen, da bude viđen pa da se hvali je neiskren. Ako bude pohvaljen bez da je to htio i da se radi toga isticao, to ne utječe na nijet. Takođe od pokazatelja ispravnog nijeta je da musliman neće ostaviti djelo ako ga neko kudi ili da će prilagođavati ljudima da ga prihvate i hvale. Musliman izvršava Allahove naredbe radi Njega Uzvišenog onako kako su naređene, ne osvrćući se na pohvalu ili kuđenje ljudi.

Takođe veoma je bitno da svojim nijetom cilja Allahovo zadovoljstvo i nagradu na Ahiretu. Prvenstvenio ciljanje nagrade ili koristi na dunjaluku poništava svrhu ibadeta. Suština je da cilja Allahovo zadovoljstvo i nagradu na Ahiretu, ne osvrćući se na ljud ili dunjalučka dobra.

Odgovorio: prof. Ibrahim Muratović