Pitanje: Što je tevhid i koje su vrste tevhida?

Odgovor: Tevhid je izdvajanje Uzvišenog Allaha u rububijjetu, uluhijjetu i savršenim imenima i
svojstvima. Drugim riječima: tevhid je vjerovanje i rad po onom što to
vjerovanje zahtijeva, da je Uzvišeni Allah jedan u rububijjetu,
uluhijjetu i imenima i svojstvima savršenstva.

Tevhida ima tri vrste, a to su: tevhid u rububijjetu, tevhid u uluhijjetu i tevhid u imenima i svojstvima.

1. TEVHID U RUBUBIJJETU:
to je potvrda da je Uzvišeni Allah jedan u Svojim djelima, poput stvaranja, opskrbljivanja, upravljanja stvarima, oživljavanja, usmrćivanja i tome slično. Dakle, nema tvorca osim Allaha kao što je Uzvišeni Allah rekao: “Allah je Stvoritelj svega.” (Ez-Zumer, 62.)

Nema onog ko istinski daje nafaku osim Allaha, kao što je Uzvišeni Allah rekao: “Na Zemlji nema nijednog živog bića, a da ga Allah ne hrani.” (Hud, 6.)

Niko, osim Allaha ne upravlja, kao što je Uzvišeni Allah rekao: “On upravlja svima od neba do Zemlje.” (Es-Sedžde, 5.)

Niko život i smrt ne daje osim Allaha, kao što je Uzvišeni Allah rekao: “On život i smrt daje i Njemu ćete se vratiti.” (Junus, 56.)

Ovu vrstu tevhida su priznavali i nevjernici u vrijeme Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ali ih to nije učinilo muslimanima. Rekao je Uzvišeni Allah: “A da ih upitaš ko je stvorio nebesa i Zemlju sigurno bi rekli Allah.” (Lukman, 25.)

2 – TEVHID U ULUHIJJETU:
To je potvrda Allahove jednoće djelima ljudi kojima ih je Allah zadužio, tako da se sve vrste ibadeta i svaki oblik obožavanja upućuje i usmjerava Allahu Jedinom koji sudruga nema, poput dove, straha, oslonca, traženja pomoći, traženja zaštite i drugog. Zato ne upućujemo dovu nikom osim Allahu, kao što je Uzvišeni Allah rekao:Gospodar vaš je rekao: „Dovite Mi, Ja ću vam se odazvati!“ (El-Gafir, 60)

Nikog se ne bojimo osim Allaha, kao što je Uzvišeni Allah rekao: “I ne bojte ih se, a bojte se Mene, ako ste vjernici.” (Ali-Imran, 175.)

Ne oslanjamo se ni na kog osim na Allaha, kao što je Uzvišeni Allah rekao: “A u Allaha se pouzdajte ako ste vjernici.” (El-Maide, 23.)

Ne tražimo pomoć ni od kog osim od Allaha, kao što je Uzvišeni Allah rekao: “Samo Tebe obožavamo i samo od tebe pomoć tražimo!” (El-Fatiha, 5)

Ne tražimo zaštitu ni od kog osim od Allaha, kao što je Uzvišeni Allah rekao: “Reci: „Tražim zaštitu Gospodara ljudi.“ (En-Nas, 1.)

Ova vrsta tevhida je ta kojom su došli poslanici, alejhimus-selam, obzirom da Uzvišeni Allah kaže: “Mi smo svakom narodu poslanika poslali: „Allaha obožavajte, a taguta se prođite!“ (En-Nahl, 36.)

Ova vrsta tevhida je ta koju su nevjernici u prošlom a i u sadašnjem vremenu zanijekali, kao što je Uzvišeni Allah rekao: “Zar on da bogove svede na Boga jednog? To je, zaista, nešto veoma čudno!” (Sad, 5.)

3 – TEVHID U IMENIMA I SVOJSTVIMA:
To je vjerovanje u sva Allahova imena i svojstva, u njihovom stvarnom značenju, koja su spomenuta u časnom Kur'anu i vjerodostojnim hadisima kojima je Uzvišeni Allah sam Sebe opisao ili Ga je njima opisao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.

Allahova imena su brojna, od njih su: Er-Rahmaan (Milostivi), Es-Semii’ (Onaj koji sve čuje), El-Besiir (Onaj koji sve vidi), El-‘Aziiz (Silni), El-Hakiim (Mudri) i mnoga druga imena. Rekao je Uzvišeni Allah: “Niko nije kao On! On sve čuje i sve vidi.” (Eš-Šura, 11)

Preuzeto iz knjige: Tevhid za omladinu i početnike
Autor: Dr. Muhammed b.Abdulaziz Alu Abdullatif