Pitanje: Jesam li griješan ako gledam filmove koji su općenito dozvoljeni i nemaju nekih specifičnih grijeha u sebi, ali se u tim filmovima prikazuju stvari koje su iz drugih religija i koje su veliki i teški grijesi (npr. zakletva nečim pored Boga, govorenje nečega neistinitog o Bogu, spominjanje da je Isus bog neuzubillah, vrijeđanje Boga sl.)?

Svakako ti filmovi nisu upotpunosti zasnovani na tim grijesima već se to samo spomene u filmu kao što to čujemo u svakodnevnom životu i vjerujem da se od toga gotovo nemoguće sačuvat u današnjem vaktu.

Također neki današnji strani youtuberi spominju neke islamske izraze (haram, zaklinju se Allahom…) iako nisu muslimani. Oni to samo spomu u videima i odmah promijenu temu(tj. nastave sa osnovnom temom videa). Zanima me jesam li grijesan gledajući takav sadržaj?

I naravno sve to (i u filmovima i u videima) čujem bez ikakvog uvjerenja da je istinito i nikako ne urušava moj iman.

Allah vs nagradio

Odgovor: Gledanje takvih filmova koje si spomenuo definitivno utiče negativno na tvoj iman i narušava ti ga. Šejtan ti je to samo zapokovao lijepo da i ne primjetiš.

Takve stvari, gledanje filmova u kojima je sve samo ne korist, i youtubera, ne može nikako biti dobro za vjernika, i ne može a da u tome ne upadne u haram. Takve stvari ne priliče jednom vjerniku. Vjernik treba da je uzdignut od toga, da svoje vrijeme koristi u onome sa čime je Uzvišeni Allah zadovoljan i što će mu biti od koristi na ahiretu.

Odgovorio: prof. Haris Bećović