Prenosi se od Ebu Bekra, radijallahu ‘anhu, da je rekao: „Pazite porodicu Muhammedovu, sallallahu ‘alejhive sellem!“  
Vjerodostojan – Hadis bilježi imam Buhari

Objašnjenje

Ova predaja od Ebu Bekra, radijallahu ‘anhu, dokaz je da su ashabi bili svjesni prava porodice Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, i da su ih uvažavali i poštivali. Onaj ko je od ehli bejta bio u vjeri i na sunnetu Poslanika, sallalahu ‘alejhi ve sellem, ima dva prava: pravo koje mu daje islam i pravo zbog srodstva s Poslanikom, sallallahu ‘alejhi ve sellem. Također, ova predaja jedan je od dokaza da su ashabi voljeli članove ehli bejta i da su im činili dobro.

Aiša, radijallahu ‘anha, prenosi: “Žene Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, bile su kod njega kada je došla Fatima, radijallahu ‘anha, hodom koji se nimalo nije razlikovao od hoda Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Kada ju je vidio, izrazio joj je dobrodošlicu: ‘Dobro došla, kćeri moja!’ Dao joj je da sjedne na njegovoj desnoj ili lijevoj strani, a zatim joj je tajno nešto rekao i ona je jako zaplakala. Kada je vidio njenu žalost, nešto joj je po drugi put tajno kazao i ona se nasmijala. Rekla sam joj: ‘Allahov Poslanik te je odlikovao nad svojim ženama tajnom, a ti plačeš?’ Kada je ustao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pitala sam: ‘Šta ti je kazao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem?’ Rekla je: ‘Neću otkriti tajnu Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.’ Kada je umro Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekla sam: ‘Preklinjem te pravom koje imam prema tebi, onda kada mi nisi kazala što ti je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao!’ Rekla je: ‘Sada može! Kada mi je prvi put tajno govorio, obavijestiome je da je Džibril do sada ponavljao s njim Kur'an jedanput ili dva puta godišnje, i da ga je sada ponovio s njim dva puta. Rekao je: ‘Mislim da mi se smrt približila, pa se ti boj Allaha i strpi se! Zaista sam ti ja divan prethodnik!’ Tada sam ja zaplakala i to je onaj plač što si primijetila. Kada je vidio moju žalost, ponovo mi rekao je: ‘O Fatima, bi li bila zadovoljna da budeš prvakinja (najpočašćenija) među ženama vjernika, ili prva među ženama ovoga ummeta?’, pa sam se nasmijala smijehom kojeg si vidjela.”  
Vjerodostojan – Muttefekun alejh

Objašnjenje

Aiša, radijallahu ‘anha, kazuje da su supruge Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, bile kod njega kada je došla Fatima, radijallahu ‘anha, da ga obiđe u njegovoj bolesti od koje je preselio na Ahiret. Spomenula je da je Fatima stigla hodajući kao što hoda Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. On je uobičavao, kada mu dođe njegova kćerka Fatima, da ustane, poljubi je i postavi na mjesto gdje je on sjedio. On joj je iskazao dobrodošlicu i stavio je da sjedne pored njega. Zatim je Aiša kazala da je tajno kazao nešto Fatimi, nakon čega je ona jako zaplakala. Kada je vidio da se rastužila, on joj je kazao nešto drugo, pa se ona nasmijala. Aiša ju je upitala o tome što joj je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao, a što nije rekao svojim suprugama, nakon čega je ona zaplakala. Ona je kazala da ne širi tajne Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Kada je Poslanik, sallallahu aleji ve sellem, preselio, Aiša je preklinjala Fatimu da joj kaže o čemu se radi. Ona je kazala: “c2”>“Imajući u vidu da me sada pitaš, kazaću ti. Kada sam zaplakala nakon prvih riječi, to je bilo zbog toga što mi je kazao da je sa Džibrilom, alejhi selam, učio Kur'an svake godine jednom ili dva puta, a da je te godine proučio dva puta. Poslanik, sallalahu alejhi ve sellem, shvatio je iz toga da mu se približila smrt, te mi je naredio da budem bogobojazna i strpljiva, pa sam zaplakala. Kada je vidio da sam veoma tužna, on me je obradovao da ću biti prvakinja žena ili vjernika u ovom ummetu, pa sam se nasmijala.” Ovaj hadis govori nam da se ona nasmijala kada joj je kazao da će biti prvakinja stanovnika Dženneta. Postoje različite verzije u vezi toga šta joj je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao drugi put, pa se ona nasmijala: 1. Kazao joj je da će ona biti prva iz porodice koja će doći za njim na Ahiret. 2. Kazao joj je da je ona prvakinja Dženneta, što se razumije iz toga da će ona biti prva koja će mu se priključiti, i ovo je odabrano mišljenje. 3. Džibril mu je kazao da ni jedna muslimanka neće imati više potomstva od nje i da ona ne treba da ima manje strpljenja od njih. Ovdje vidimo trud Aiše, radijallahu ‘anha, da što prije dođe do znanja, jer je požurila da pita Fatimu, radijallahu ‘anha, šta joj je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao. Fatima je tada mogla samo kazati da ne širi Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, tajne. Kada je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, preselio i kada je nestalo razloga zbog kojeg nije htjela otkriti tajnu, ona joj je kazala. Hadis nam govori i o tome šta će se desiti, pa se to i desilo, jer je Fatima, alejha selam, prva iz ehli bejta preselila nakon Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, čak i prije njegovih supruga.

Aiša, radijallahu ‘anha, pripovijeda: “Nisam ni na koju od žena Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve selleme, bila ljubomorna, kao na Hatidžu, radijallahu ‘anha, iako je nikad nisam vidjela, ali ju je Alejhisselam često spominjao; čak bi znao zaklati ovcu, zatim je isjeći na komade i poslati Hatidžinim bivšim prijateljicama. Znala sam mu reći: ‘Kao da na dunjaluku nije bilo druge žene, osim Hatidže?’ A on bi odgovorio: ‘Ona je bila takva, takva i sa njom sam imao djecu.'” U drugom rivajetu stoji: “Znao bi zaklati samo jednu ovcu, ali bi slao od nje Hatidžinim prijatelji(ca)ma koliko bi im bilo dovoljno.” U trećem rivajetu, pak, stoji: “Kada bi zaklao ovcu, povikao bi: ‘Pošaljite Hatidžinim prijatelji(ca)ma!’ U jednom drugom rivajetu stoji slijedeće: “Jedne prilike zatražila je dozvolu za ulazak kod Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve selleme, Hale bint Huvejlid, sestra Hatidžina, pa je u njenom glasu prepoznao Hatidžin glas i veoma se obradovao tome i rekao: ‘Dragi Allahu, ovo je Hale b. Huvejlid!'”  
Vjerodostojan – Hadis je muttefekun alejhi sa svim lancima prenosilaca.

Objašnjenje

Aiša, radijallahu ‘anha, kaže: “Ni na jednu suprugu Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, nisam bila toliko ljubomorna, kao na Hatidžu”, radijallahu ‘anha, koja je bila prva supruga Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, Umrla je prije nego ju je Aiša vidjela i upoznala. Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, bi u Medini, kada zakolje ovcu, poslao nešto mesa i prijateljicama Hatidže, radijallahu ‘anha. To Aiša, radijallahu ‘anha, nije mogla da otrpi, pa je kazala: “Allahov Poslaniče, kao da nema na ovome svijetu nikog osim Hatidže.” Tada je Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, spomenuo da je ona bila takva i takva, da je radila tako i tako, pa je spomenuo neke njene vrline. Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, potvrđujući njihovu ljubav i povezanost, kazao je: “S njome sam imao djecu.” Imao je četiri kćerke i tri sina i svi su bili od Hatidže, osim Ibrahima, radijallahu ‘anhu, kojeg je rodila Marija Koptkinja, koju mu je poklonio kao ropkinju koptski kralj. Jedne prilike došla je Hala bint Huvejlid, sestra Hatidže, radijallahu ‘anhuma, pa je zatražila dozvolu da uđe, što je Poslaniku, sallallahu ‘alejhi ve sellem, ličilo na Hatidžin glas, pa se obradovao tome.

El-Misver b. Mahzeme, radijallahu ‘anhuma, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao: “Fatima je dio mene, pa ko nju mrzi, i mene mrzi.”  
Vjerodostojan – Muttefekun alejh

Objašnjenje

Vjerovjesnik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, kazuje da je njegova kćerka Fatima, radijallahu ‘anha, dio njega i da onaj ko nju mrzi, samim time mrzi i njega, sallallahu ‘alejhi ve sellem. 

Od Aiše se spominje da je kazala: “Nisam imala želju da budem u koži neke žene kao što sam voljela da budem kao Sevda b. Zem'a, koja je posjedovala snagu ličnosti. Kada je ostarjela, svoje pravo da Poslanik kod nje boravi poklonila je Aiši rekavši: ‘Allahov Poslaniče, svoj dan u kojem boraviš kod mene poklanjam Aiši.'” Zato je Allahov Poslanik, s.a.v.s., kod Aiše boravio dva dana, tj. Aišin dan i Sevdin dan.  Vjerodostojan – Muttefekun alejh

Objašnjenje

Sevda b. Zem'a, r.a., bila je jedna od odbranih žena, tako da je sama Aiša poželjela da bude kao ona spominjući da je od njenih osobina bila odlika snažne ličnosti. Sevda je ostarjela i pobojala se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., ne razvede, a kako je željela da ostane njegova žena i da zadrži tu čast i vrijednost, dopustila je Poslaniku da ne mora boraviti kod nje, nego da taj dan može provesti kod Aiše. To je Poslanik prihvatio. 

Od Aiše, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., na samrti govorio: “Gdje sam sutra! Gdje sam sutra!”, želeći da mu reda bude kod Aiše. Njegove žene su mu dozvolile da bude gdje on želi, pa se nastanio u dom Aiše, r.a., gdje je i preselio na ahiret. Aiša kazuje: “Umro je u danu kada mu je reda bila da bude kod mene, u mom domu. Uzvišeni Allah ga je uzeo dok mu je glava bila u mom naručju, a moja i njegova pljuvačka su se pomiješale (putem misvaka koji mu je pripremila).” Zatim je kazala: “A onda je došao Abdurrahman b. Ebu Bekr noseći misvak kojim je prelazio preko zuba, pa ga je pogledao Allahov Poslanik, s.a.v.s. Ja mu rekoh: ‘Abdurrahmane, daj mi taj misvak.’ On ga dade, a ja sam ga zaoštrila, potom sam ga žvakanjem smekšala i dala Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., i on ga je upotrijebio naslonjen na moje grudi.” Vjerodostojan – Muttefekun alejh

Objašnjenje

Aiša, r.a., obavještava nas o posljednim danima života Allahovog Poslanika, s.a.v.s., prenoseći da je u bolesti u kojoj je umro govorio: “Gdje sam sutra! Gdje sam sutra!” Ova pitanja su bila indirektno traženje dozvole od svojih žena da bude kod Aiše. Njegove žene su to razumjele i dozvolile mu da bude kod nje. Aiša podsjeća da je umro u danu kada mu je reda bila kod nje, u njenom domu i da ga je Uzvišeni Allah uzeo dok mu je glava bila u njenom naručju. Zatim je podsjetila da se njena i njegova pljuvačka pomiješale zbog upotrebe misvaka. Naime, došao je Abdurrahman b. Ebu Bekr, njen brat, noseći svježi misvak kojim je prelazio preko zuba, pa kada ga je vidio usredotočio je pogled na njega, kao da je poželio misvak. U to je pronikla Aiša te je uzela misvak od brata. Zatim je otkinula upotrijebljeni vrh misvaka, zaoštrila ga nanovo pa ga žvakala i omekšala te ga dala Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., i on ga je upotrijebio. Aiša, r.a., bila je s razlogom ponosna na to što je Poslanik, s.a.v.s., preminuo glavom naslonjenom na njene grudi. 

Od Aiše, radijallahu anha, prenosi se da je Džibril došao Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, sa njenom slikom na komadu zelene svile i rekao mu: ‘Ovo je tvoja supruga na dunjaluku i na ahiretu.'”  Vjerodostojan – Hadis bilježi Tirmizi

Objašnjenje

Došao je Džibril Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, u snu, sa slikom Aiše na komadu zelene svile, pa je rekao Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, da je to njegova supruga na dunjaluku i na ahiretu.

Enes b. Malik, radijallahu anhu, rekao je: “Nisam vidio nikoga milostivijeg prema porodici od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Ibrahim je bio na dojenju kod jedne porodice na periferiji Medine, pa kada bi ga Poslanik obilazio, a i mi s njim, ušao bi u kuću koja je bila puna dima, jer je muž dojilje bio kovač, uzeo bi Ibrahima i poljubio ga, a potom bi se vratio.” Amr je rekao: “Kada je Ibrahim preselio na ahiret, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ‘Zaista moj sin Ibrahim, koji je preselio na ahiret dok je još bio dojenče, u džennetu ima dvije dojilje koje će upotpuniti njegovo dojenje.'” Vjerodostojan – Hadis bilježi imam Muslim

Objašnjenje

Enes b. Malik, radijallahu anhu, kazuje da nije vidio nikoga milostivijeg prema svojoj porodici i maloj djeci od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. A njegov sin Ibrahim bio je na dojenju kod jedne porodice u nekom od medinskih sela, pa bi ga Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, sa još nekim ashabima obilazio. Tom bi prilikom ulazio u kuću koja je bila ispunjena dimom, jer je muž dojilje bio kovač. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uzimao bi Ibrahima u naručije, poljubio bi ga i potom bi se vratio. Kada je Ibrahim preselio na ahiret, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: “Zaista moj sin Ibrahim, koji je preselio na ahiret dok je još bio dojenče, u džennetu ima dvije dojilje koje će upotpuniti njegovo dojenje.” Ibrahim je naime preselio kada je imao šesnaest ili sedamnaest mjeseci, pa će ga one dojiti preostali period sve dok ne napuni dvije godine, jer je to potpuno dojenje kao što je objašnjeno kur'anskim tekstom. I ovo je počast njemu i njegovom ocu, Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem.

Preuzeto: (hadeethenc.com)