Huzejfe b. El-Jeman, radijallahu ‘anhu, je rekao: “Kada bi se Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, probudio noću, čistio bi svoja usta misvakom.”  
Vjerodostojan – Muttefekun alejh

Objašnjenje

Vjerovjesnik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je volio urednost i čistoću a mrzio nečistoću i ružan miris. Kada bi se noću probudio čistio bi svoja usta misvakom, jer se tada obično pojavi ružan miris u ustima, i kako bi se pripremio za noćni namaz i od sebe odstranio san, jer je jedna od koristi misvaka odstranjivanje umora i tromnosti. 

Enes b. Malik, radijallahu anhu, rekao je: “Kada bi Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, otišao obaviti fiziološku potrebu, ja i još jedan dječak sličnih godina, donijeli bismo mu mješinu sa vodom i kratko koplje, pa bi se čistio vodom.”  
Vjerodostojan – Muttefekun alejh

Objašnjenje

Sluga Allahovog Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, Enes b. Malik, radijallahu anhu, spominje da bi on i još jedan dječak sličnih godina odnijeli Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, mješinu s vodom da se očisti nakon nužde. Također bi mu odnijeli i kratko koplje pomoću kojeg bi se zaklonio od pogleda ljudi, tako što bi ga zabio u zemlju i iznad stavio pokrivač i slično tome. Koplje je koristio i kao sutru (predmet ispred klanjača) kada bi obavljao namaz. 

Od Abdullaha b. Omera, radijallahu anhu se prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Vidio sam u snu da čistim zube misvakom, pa su mi došla dva čovjeka – jedan je bio stariji od drugog. Htio sam dati misvak mlađem čovjeku, pa mi je rečeno: ‘Daj prednost starijem’, pa sam ga dao starijem.”  
Vjerodostojan – Hadis bilježi imam Buhari bez spminjanja lanca (kao mu'allek predaju), potvrđujući njegovu ispravnost.

Objašnjenje

Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, usnio je da čisti zube misvakom, i došla su dva čovjeka – jedan je bio stariji od drugog. Htio je dati misvak mlađem čovjeku, ali mu je rečeno da da prednost starijem, što je i učinio. 

Preuzeto: (hadeethenc.com)

Revizija: prof. Ibrahim Muratović